Ολέσια ; Το βραχιόλι με τους γρανάτες - Kuprin, Aleksandr Ivanovich, 1870-1938 (Ρώσοι συγγραφείς, 2005)
Στη νουβέλα "Ολέσια", ο Αλεξάντρ Κουπρίν, με ακρίβεια, λεπτότητα και δύναμη στην ψυχολογική εμβάθυνση χαρακτήρων και συναισθημάτων, ξετυλίγει, με ρεαλιστικές περιγραφές, μια ιστορία αγάπης που ανθίζει με φυσικό σκηνικό το μυστηριακό δάσος, το σκοτεινό βάλτο και την ίζμπα με τα ποδαράκια κότας, ανάμεσα σ΄ ένα νεαρό Ρώσο διανοούμενο και σε μια μικρή, σοφή και απλοϊκή, μάγισσα. Το Βραχιόλι με τους γρανίτες, η δεύτερη ιστορία αγάπης αυτού του βιβλίου, είναι μια άλλη προσέγγιση της αβύσσου της ανθρώπινης ψυχής: πρόκειται για μια ατμοσφαιρική αφήγηση στην οποία σκιαγραφείται, με πολύ λεπτές αποχρώσεις, η ζωή της ρώσικης αριστοκρατίας των αρχών του 20ού αι. και η, μέχρι θανάτου, αγνή αφοσίωση ενός άσημου, κατώτερου υπαλλήλου προς την απρόσιτη, παντρεμένη, πριγκίπισσα Βέρα Νικολάγιεβνα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)