Γράμματα από το Κάπρι - Soldati, Mario, 1906-1999 (Σύγχρονοι κλασικοί, 2002)
Τα «Γράμματα από το Κάπρι», έργο που γράφτηκε το 1953 και πήρε το βραβείο Strega, είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Μάριο Σολντάτι που τον έκανε γνωστό ως συγγραφέα. Ο Σολντάτι, σκηνοθέτης πάνω από τριάντα ταινιών, σεναριογράφος και ποιητής, υπήρξε, μεταξύ άλλων, ο «πατέρας» της ιταλικής τηλεοπτικής κριτικής. Στη μακρόχρονη ζωή του-πέθανε το 1999 σε ηλικία 92 ετών - «γνώρισε πολλές εκπλήξεις», όπως έλεγε, «τις οποίες μετουσίωσε σε μυθιστορήματα». Τα «Γράμματα από το Κάπρι» είναι ένα τέτοιο μυθιστόρημα εκπλήξεων, σαν κινέζικο κουτί, όπου όταν ανοίγεις τον ένα κύβο βγαίνει από μέσα ένας μικρότερος: η πλοκή του είναι περίτεχνη και το μοντάζ του θυμίζει κινηματογραφική ταινία. Πρόκειται για την ιστορία ενός έρωτα (στην πραγματικότητα δύο ερώτων) και μίας προδοσίας (στην πραγματικότητα δύο προδοσιών), που επιφυλάσσει μια σειρά ανατροπές και που γίνεται αφορμή να συγκρουστούν δύο κόσμοι: ο παλιός, υποκριτικός αλλά «έκλυτος» ιταλικός πολιτισμός και ο καινούργιος, μυστηριώδης αμερικανικός. Παρά το δραματικό θέμα -γάμος, απιστία, ενοχές- ο Σολντάτι συνθέτει το πορτρέτο της ανθρώπινης ελαφρότητας με σκηνικό τη Ρώμη, το Κάπρι, τον απόηχο της Αμερικής και το έμψυχο ιταλικό τοπίο που βασανίζεται από τη βαριά σκιά του Καθολικισμού. Τα «Γράμματα από το Κάπρι» είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα, που χαρακτηριζεται από την ελαφρή ειρωνεία του παίκτη ο οποίος έχασε πολλά, αλλά επίσης κέρδισε άλλα τόσα.