Αμφιτρύων - Padilla, Ignacio, 1968-2016 (Ξένη πεζογραφία / Κέδρος, 2008)
1916. Στο τρένο για το μέτωπο, ο νεαρός Ταντέους Ντράγερ δέχεται το παράδοξο στοίχημα ενός συνταξιδιώτη του: όποιος κερδίσει στην παρτίδα σκάκι που θα παίξουν θα πάρει την ταυτότητα του αντιπάλου του. 1943. Σ' ένα τρένο που οδηγεί στρατιώτες στην Τρεμπλίνκα, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σε μια παρτίδα σκάκι κάποιοι θα ανταλλάξουν το θάνατο με το όνομα και τη μοίρα κάποιου άλλου. Μόνο που αυτή τη φορά η αποστολή είναι συγκεκριμένη: το σχέδιο "Αμφιτρύων". Μια λεγεώνα από σωσίες θα αντικαταστήσουν υψηλόβαθμους ναζί αξιωματούχους σε δημόσιες εμφανίσεις υψηλού κινδύνου. 1960. Ο ναζιστής Άντολφ Άιχμαν, συνταγματάρχης του Γ΄ Ράιχ, συλλαμβάνεται στο Μπουένος Άιρες με πλαστή ταυτότητα. Δικάζεται και εκτελείται. Ποιος, όμως, ήταν στην πραγματικότητα; (. . .)