Όπως τα έζησα 1981-1993 - Βαρβιτσιώτης, Ιωάννης Μιλ., 1933- (Βιογραφίες : Ντοκουμέντα, 2017)
Τα γεγονότα που εξιστορούνται στο βιβλίο αυτό, που αποτελεί το δεύτερο μέρος της πολιτικής αυτοβιογραφίας του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, τοποθετούνται μεταξύ δύο κομβικών για την Ελλάδα εκλογικών αναμετρήσεων, που αμφότερες οδήγησαν σε ήττα της Νέας Δημοκρατίας και στην ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ.Ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, εκ των κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές των τελευταίων δεκαετιών στα πολιτικά πράγματα της χώρας, παρουσιάζει την περίοδο 1981-1993 "όπως την έζησε" εκ του σύνεγγυς, από την πρώτη γραμμή. Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, οι κυβερνήσεις της "Αλλαγής" και η περίφημη "δεκαετία του 1980". Οι πολιτικές κόντρες και τα μεγάλα σκάνδαλα. Η πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού και οι συγκλονιστικές ανακατατάξεις που επέφερε, ιδιαίτερα στη "γειτονιά" μας. Η "δεξιά παρένθεση" της κυβέρνησης Μητσοτάκη και η νέμεση του Σκοπιανού. Και φυσικά, η επί τριάμισι συναπτά έτη θητεία του συγγραφέα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ένα από τα κρισιμότερα υπουργεία του ελληνικού κράτους κατά την ταραγμένη γεωπολιτικά περίοδο των αρχών της δεκαετίας του '90. Με τη θυμοσοφία και τη νηφάλια ματιά που χαρίζει η χρονική απόσταση, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης δίνει το στίγμα μιας ολόκληρης εποχής μέσα από γνωστά αλλά και άγνωστα στο ευρύ κοινό γεγονότα, δίνοντας με αμεσότητα, απλότητα και ειλικρίνεια τη δική του μαρτυρία για μια περίοδο που σφράγισε εν πολλοίς τη μετέπειτα πορεία της χώρας.