Η άνοδος και η πτώσις του Τρίτου Ράιχ = The rise and fall of the Third Reich - Shirer, William L., 1904-1993 (Ι. Δ. Αρσενίδη, 1960)
Αι ερμηνείαι μου, δεν έχω αμφιβολίαν, θα αμφισβητηθούν υπό πολλών. Τούτο είναι αναπόφευκτον, καθόσον αι γνώμαι ουδενός ανθρώπου είναι αλάνθαστοι. Εκείναι τας οποίας διεκινδύνευσα ενταύθα δια να προσθέσω σαφήνειαν και βάθος εις την αφήγησιν ταύτην είναι απλώς το καλύτερον, εις το οποίον ηδυνήθην να καταλήξω από τας μαρτυρίας και με την γνώσιν και την πείραν που διέθετον. Ο Αδόλφος Χίτλερ είναι πιθανώς ο τελευταίος των μεγάλων τυχοδιωκτών-κατακτητών κατά την παράδοσιν του Αλεξάνδρου, του Καίσαρος και του Ναπολέοντος, και το Τρίτο Ράϊχ η τελευταία αυτοκρατορία που ηκολούθησε τον δρόμον, εις τον οποίον εβάδισαν προηγουμένως η Γαλλία, η Ρώμη και η Μακεδονία. Η αυλαία έπεσεν επί της φάσεως ταύτης τη ιστορίας, επί τέλους, με την αιφνιδίαν εφεύρεσιν της βόμβας του υδρογόνου, των κατευθυνόμενων βλημάτων και των πυραύλων που δύνανται να σκοπευθούν δια να πλήξουν την σελήνην. Εις την νέαν εποχήν μας των τρομακτικών, θανατηφόρων μηχανημάτων, η οποία αντικατέστησε τόσον γοργώς την παλαιοτέραν, ο πρώτος μέγας επιθετικός πόλεμος, εάν θα εγίνετο, θα εκραγή από αυτοκτόνους μικρούς τρελλούς, οι οποίοι θα πιέσουν εν ηλεκτρικόν κομβίον. Ο πόλεμος ούτος δεν θα διαρκέση πολύ και κανείς άλλος δεν θα τον ακολουθήση. Δεν θα υπάρξουν ούτε κατακτήσεις, αλλά μόνον τ' αποτεφρωμένα οστά των νεκρών εφ' ενός ακατοικήτου πλανήτου