Ελευθερία και εντολή - Levinas, Emmanuel, 1905-1995 (Εστία ιδεών / Εστία, 2007)
Το ανά χείρας βιβλίο ανατέμνει τις πολλαπλές όψεις της ανθρώπινης πράξης. Η διαλεκτική ελευθερίας και εντολής, Λόγου και κράτους, νόμου και τυραννίας, η ευθραυστότητα της βούλησης, η συνάρθρωση της ευθύνης με την αρετή, η έννοια του προσώπου, της θρησκείας και του θεού, τίθενται στον ανοιχτό ορίζοντα της φιλοσοφικής διερώτησης. Ο Εμμανουήλ Λεβινάς προσέρχεται με σεβασμό στο σχολείο των Ελλήνων κλασικών, τους μελετά και τους σχολιάζει εμβριθώς, αναδεικνύει την ένταση, αλλά και τον βαθύ και ακατάλυτο δεσμό Αθήνας και Ιερουσαλήμ, Φιλοσοφίας και Πίστης, Λόγου και Ηθικής. Η ηθική του άλλου ανθρώπου που προτείνει ο Λεβινάς είναι μια ηθική της ανιδιοτέλειας και της θυσίας, στην πρόσωπο με πρόσωπο σχέση με τον συνάνθρωπο, αλλά, καθώς έχει ως πυρήνα της τη δικαιοσύνη, αποτελεί ταυτόχρονα όρο της πολιτικής πράξης, αρχή οργάνωσης της φιλελεύθερης πολιτείας και ιδανικό της δημοκρατικής παιδείας.