Ρομαίν Γκάρυ - Bona, Dominique, 1953- (Χατζηνικολή, 1990)
Αυτή η μεγάλη βιογραφία φωτίζει τις άπειρες πλευρές της αινιγματικής φυσιογνωμίας που ευθύνεται για την εκπληκτικότερη απάτη στα λογοτεχνικά χρονικά : τον Εμίλ Αζάρ. Φτωχό εβραιάκι γεννημένο το 1914 στη Μόσχα, φιλόδοξος έφηβος που τραβάει την προσοχή του Κεσσέλ και του Μαλρώ, στρατιώτης του ντε Γκώλλ, αεροπόρος στις Ελεύθερες δυνάμεις, διπλωμάτης που αλωνίζει την Ευρώπη προτού κατακτήσει την Αμερική, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στο Λος Άντζελες, σύζυγος της ηθοποιού Τζην Σήμπεργκ, τιμημένος, τέλος , δύο φορές με το Γκωνκούρ συγγραφέας, μέσα από όλα αυτά τα διαδοχικά και αντιφατικά πορτρέτα του ανθρώπου αναζήτησε η Ντομινίκ Μπονά, με έρευνες τεσσάρων ετών, την αλήθεια του Ρομαίν Γκάρυ...