Γιατί ακολούθησαν τον Χίτλερ : η ψυχολογία του Εθνικοσοσιαλισμού - Marks, Stephan (Παπαδήμας, 2011)
Γιατί ακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι τον Αδόλφο Χίτλερ; Πώς μπόρεσαν να παραπλανηθούν σε τέτοιο βαθμό; Στηριζόμενος σε συνεντεύξεις με πρώην στελέχη της Χιτλερικής Νεολαίας, αξιωματικούς των 55 και μέλη του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, ο κοινωνιολόγος Στέφαν Μαρκς αποδεικνύει ότι ο Εθνικοσοσιαλισμός ενθουσίαζε τους οπαδούς του, στοχεύοντας όχι στη λογική αλλά στο συναίσθημα τους, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει τις συγκινησιακές ανάγκες τους. Κυρίως εργαλειοποιήθηκαν τα αισθήματα της ντροπής και τα τραύματα του πολέμου, καθώς και η ψυχολογική εξάρτηση, η εκμετάλλευση των οποίων είναι δυνατή ακόμα και σήμερα. Η υπογράμμιση αυτού ακριβώς του ελλοχεύοντας κινδύνου και η ανάγκη της επαγρύπνησης συνιστούν τη βασική συμβολή του ανά χείρας βιβλίου. Παράλληλα επιχειρείται μια σε βάθος ανάλυση του μηχανισμού επιβολής της εξουσίας του εθνικοσοσιαλιστικού κράτους.