Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστώ - Αθανασιάδης, Τάσος Μ., 1913-2006 (Βιβλιοπωλείον της Εστίας Ι.Δ.Κολλάρου, 2002)
Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ. Αυτόν τον τίτλο επέλεξε ο Τάσος Αθανασιάδης για να μας εισαγάγει στον κόσμο των διαλέξεων που έδωσε κατά καιρούς στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Με το γνώριμο ζωντανό ύφος του, ο συγγραφέας της Αίθουσας του Θρόνου και των Παιδιών της Νιόβης αναβιώνει στα κείμενα αυτά το έργο και τη μορφή δημιουργών που σημάδεψαν την εποχή τους, στο χώρο των γραμμάτων και των επιστημών. Από τον Περικλή Γιαννόπουλο και τον Ζαχαρία Παπαντωνίου ως τον Τολστόι, τον Ντοστογιέφσκι, τον Ουγκώ και τον Προύστ, από τον Ροστάν στον Γιούνγκ και τον Οππενχάιμερ, ένας κόσμος συναρπαστικός -ο πολιτισμός δύο αιώνων- αναδύεται εμπρός μας, κατάστικτος από αυτούς τους φωτεινούς σηματοδότες που άλλαξαν την όψη του. Τάσο Αθανασιάδη, σας ευχαριστούμε.