Η κυρία Ατατούρκ : Λατιφέ Χανούμ - Calislar, Ipek (Ντοκουμέντα : Βιογραφίες, 2014)
Για μισό αιώνα επικρατούσε σιωπή σχετικά με τη Λατιφέ Χανούμ. Η μορφωμένη αυτή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών υπήρξε η μοναδική σύζυγος του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή του κράτους της Τουρκίας. Η Λατιφέ Χανούμ, που είχε σπουδάσει στη Σορβόννη, ντυνόταν με ευρωπαϊκά ρούχα και εμφανιζόταν δίχως φερετζέ, συχνά δε με παντελόνι ιππασίας, ήταν εκείνη την εποχή το πρότυπο πολλών γυναικών. Θαρραλέα, ετοιμόλογη και αποφασιστική, επηρέασε σε πολλά θέματα τον Ατατούρκ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων το εκλογικό δικαίωμα των γυναικών και τον εκσυγχρονισμό του δικαίου στο ζήτημα του διαζυγίου. Ωστόσο η γυναίκα που πήρε τόσες φορές τον λόγο στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας και σημάδεψε με την προσωπικότητά της έναν από τους πιο χαρισματικούς ηγέτες του εικοστού αιώνα ακολούθησε μοναχικό δρόμο μετά τον χωρισμό της. Θεωρήθηκε υπεύθυνη για την αποτυχία του γάμου της και πέρασε στα ιστορικά βιβλία ως υποσημείωση. Πέθανε το 1975. Η δημοσιογράφος Ιπέκ Τσαλισλάρ ερεύνησε την ιστορία αυτής της γυναίκας, με σκοπό να ξαναβρεί την αληθινή ταυτότητα αυτής της λησμονημένης και περιφρονημένης προσωπικότητας. Το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακά αποκαλυπτικό πορτρέτο της ίδιας της Τουρκίας σε μια δραματική εποχή. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)