Οι Σουμέριοι : ένας λαός στις απαρχές της ιστορίας - Uhlig, Helmut, 1922-1997 (Εκδόσεις Κονιδάρη, 2002)
Μόλις στις αρχές του αιώνα μας, ήρθαν στο φως σημαντικά ευρήματα από τον πολιτισμό των Σουμερίων, ενός λαού που έζησε την 3η χιλιετία π.Χ. στη Μεσοποταμία. Οι Σουμέριοι, με την εξέλιξη της σφηνοειδούς γραφής, τη μνημειακή αρχιτεκτονική και την άρτια δομή της κοινωνίας τους, έθεσαν τις βασικές αρχές για τους μεταγενέστερους πολιτισμούς στην αρχαία Ανατολή και όχι μόνο. Ο Χέλμουτ Ούλιχ, συγγραφέας των Best Sellers Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ, ΘΙΒΕΤ, ΒΟΥΔΑΣ, περιγράφει την ιστορία, τον πολιτισμό και την τέχνη ενός από τους αρχαιότερους και ταυτόχρονα πιο εξελιγμένους πολιτισμούς του κόσμου, στηριζόμενος στα αποτελέσματα εντατικών μελετών.