Κεμάλ Ατατούρκ : μια ψυχοβιογραφία - Volkan, Vamik D., 1932- (Βιογραφίες / Καστανιώτη, 2005)
Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της νέας Τουρκίας, δεν ήταν πιστός σε κανέναν - μόνο στη μεγάλη του αγάπη, το τουρκικό έθνος. Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το 1923 έως το 1938, ο Ατατούρκ μεταμόρφωσε την Τουρκία σε μοντέρνο κράτος και επαναπροσδιόρισε τη διεθνή της θέση. Σήμερα, περισσότερο από έξι δεκαετίες μετά το θάνατό του, η φωτογραφία του, το όνομά του και τα λόγια του, εξακολουθούν να είναι πανταχού παρόντα στην Τουρκία. Σ' αυτό το βιβλίο γίνεται μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι ψυχολογικές ρίζες του αγώνα του για την ανόρθωση του τουρκικού έθνους. Οι συγγραφείς αφηγούνται την προσωπική εξέλιξη του Ατατούρκ από τη θέση ενός οιδιπόδειου γιου προς τη θέση του διοικητή με την αφύσικη ικανότητα να εκμεταλλεύεται τις δραματικές καταστάσεις. Τοποθετούν την ζωή του Ατατούρκ μέσα στην ευρύτερη ιστορική αρένα στην οποία κινούνται οι Οθωμανοί σουλτάνοι, ο Λόιντ Τζορτζ, ο Τσόρτσιλ, ο Μουσολίνι και ο Χίτλερ. Περιγράφουν τέλος τις προσπάθειες του νεαρού Κεμάλ να βρει πατρικές φιγούρες, τη μεταπήδηση του από τον στρατό στην πολιτική και τελικά την ανάδυσή του ως Ατατούρκ, αρχηγού-πατέρα της Τουρκίας.