Ο λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα. - Κολοκοτρώνης, Θεόδωρος, 1770-1843 (Εθνικές παρακαταθήκες, 2018)
Αποτελεί την πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά. Εκφωνήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα και πρωτοδημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 1838 στην αθηναϊκή εφημερίδα «Αιών», που εξέδιδε ο ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων.