Ξένοι περιηγητές για τους Βλάχους - Έξαρχος, Γιώργης Σ., 1952- (Ερωδιός, 2004)
«Λόγω μιας αχαρακτήριστης άγνοιας, η λέξη βλάχος: λατινόφων έχασε - μόνο στη γραικική γλώσσα - το πραγματικό της νόημα και μετατράπηκε σ' έναν πεζό όρο, σημαίνοντας ένα απολίτιστο άτομο ή έναν χωριάτη. Αυτό αποτελεί μια μεγάλη πλάνη, που δυστυχώς χαρακτηρίζει τις ερευνητικές εργασίες και γενικά την εκπαίδευσή μας, όπως και τη μορφή της ορθής πληροφόρησης του πληθυσμού σχετικά με τα ανθρωπογεωγραφικά προβλήματα της περιοχής μας».