Έβενος : το χρώμα της Αφρικής - Kapuscinski, Ryszard, 1932-2007 (Μαρτυρία : Ντοκουμέντο, 2001)
Ο Ρίσαρντ Καπισίνσκι, ο πρώτος πολωνός ξένος ανταποκριτής, έφτασε στην Αφρική το 1957, ακριβώς με το τέλος της αποικιοκρατίας. Το βιβλίο αυτό συνοψίζει τις εμπειρίες του -"μια καταγραφή ενός γάμου που διήρκεσε 40 ολόκληρα χρόνια" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- σε αυτή την ήπειρο που αποτέλεσε την κεντρική εμμονή της περίφημης καριέρας του. Είναι μια περιγραφή των γεγονότων και των προσωπικών του εμπειριών από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας των αφρικανικών εθνών μέχρι τις αιματηρές διαμάχες που έλαβαν χώρα εκεί. Καταμετρά τις τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που έγιναν σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Λιβερία, η Ρουάντα και η Αγκόλα μέσα από τη ματιά του απλού αφρικανού πολίτη της κάθε χώρας. Μας προσφέρει ένα σπάνιο πορτρέτο της Αφρικής σε μια εποχή που σημαδεύτηκε από δύο σημαντικές αλλαγές: το ξέσπασμα της μάστιγας του AIDS και την οριστική αποχώρηση των λευκών αποικιοκρατών.