Millenioum : η εξήγηση - Yassir, Benmiloud, 1969- (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 1999)
Καθώς η Αλγερία πλησιάζει την Χιλιετία, ο εμφύλιος πόλεμος μαίνεται. Σε λιγότερο από μία δεκαετία, οι νεκροί ξεπέρασαν τις εκατό χιλιάδες. Ανώνυμα και τυφλά χτυπήματα, δολοφονίες προσωπικοτήτων, βάρβαρες και μαζικές σφαγές αθώων μεγαλώνουν καθημερινά τον κατάλογο. Ανάμεσα στις ένοπλες ισλαμικές ομάδες, τα σκοτεινά κέντρα της εξουσίας και τις φατρίες των στρατιωτικών, πλέκονται συνωμοσίες, οι συμμαχίες αλλάζουν, όλοι μάχονται εναντίον όλων. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο αφηγητής αναλαμβάνει μια παράξενη εργολαβία για λογαριασμό της προεδρίας της Δημοκρατίας: πρέπει να ελέγξει τις σημαίες που βρίσκονται αναρτημένες στις δημόσιες υπηρεσίες για τυχόν ανωμαλίες (αποκλίσεις στα χρώματα, ανακριβή τοποθέτηση των συμβόλων). Η έρευνα αυτή θα οδηγήσει σε μια απρόσμενη ανακάλυψη. Αναζητώντας εξηγήσεις, ο Υ.Β. θα βυθιστεί στη μυστικιστική παράδοση του ισλάμ ως την ιστορία της θρυλικής μεσαιωνικής αίρεσης των Ασασίνων, θα φτάσει τέλος στο μυστικό που αποτελεί την εξήγηση της σύγχρονης αλγερινής κρίσης, το νόημα ενός μακελιού δίχως νόημα. Πως ο φόνος εν ονόματι του Θεού αναγόρευσε νέο Θεό τον φόνο; Αφού συλληφθεί και ανακριθεί από το Μαύρο Γραφείο, ο αφηγητής θα περάσει στην άλλη πλευρά του καθρέφτη... Ο Υ.Β. συνδυάζει την αυτοβιογραφία με τη μυθοπλασία, την επικαιρότητα της χώρας του με το πολιτικό θρίλερ, την αστυνομική λογοτεχνία με την αποκρυφιστική αριθμολογία για να φτιάξει ένα μυθιστόρημα.