Η σύντομη ζωή : μυθιστόρημα - Onetti Juan Carlos 1909-1994 (Εικοστός αιώνας, 2000)
Όλα στη ζωή του σαραντάρη διαφημιστή Χουάν Μαρία Μπράουσεν πάνε από το κακό στο χειρότερο. Κι αυτός, σε μια ύστατη προσπάθεια διαφυγής, καταφεύγει στη δημιουργία δύο νέων παράλληλων κόσμων, εκεί όπου η πραγματικότητα συγχέεται με τη φαντασία. Θα ζητήσει καταφύγιο στα χρόνια της νεότητάς του, θα θελήσει να γνωρίσει έναν αδιέξοδο έρωτα, θα υποδυθεί ρόλους που δεν έζησε μέχρι τότε, θα δημιουργήσει μέσα από το όνειρο πολλές «σύντομες ζωές». Θα μπορέσει, όμως, τελικά να αμβλύνει τις υπαρξιακές του αγωνίες;