Ο παράγων καιρός : όταν τα στοιχεία της φύσης αλλάζουν τον ρου της ιστορίας - Durschmied, Erik, 1930- (Ιστορία / Ενάλιος, 2008)
Σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, τα στοιχεία της Φύσης έχουν προκαλέσει περισσότερους θανάτους από τις λόγχες, τις σφαίρες ή από τις ατομικές βόμβες. Εκατομμύρια ανθρώπων έχουν πνιγεί σε πλημμύρες, ενώ η λειψυδρία και οι λιμοί έχουν εξολοθρεύσει ολόκληρους λαούς, ο παγετός έχει αναχαιτίσει ανίκητες στρατιές, και κραταιοί στόλοι έχουν βυθισθεί από θύελλες. Ο καιρός είναι απρόβλεπτος και μπορεί να προκαλέσει απίστευτες καταστροφές. Αν και έχουμε κάνει μεγάλες προόδους στην συλλογή και στην επεξεργασία στοιχείων για την πρόγνωση του καιρού, τα πελώρια κύματα, οι μαύροι ουρανοί, οι κατακλυσμιαίες βροχές και οι παγετοί μας ταλαιπωρούν από την εποχή του Δευκαλίωνα και του Νώε. [...]