Φρειδερίκος Σοπέν : η ζωή, το έργο, η εποχή του - Δρόσος, Γεώργιος Ν., 1912-1980 (Μουσική ;, 1999)
Σ' αυτή την πραγματικά αξιόλογη και εμπεριστατωμένη ιστορική βιογραφία, ο Γιώργος Ν. Δρόσος περιγράφει τη ζωή και την τόσο ταραγμένη εποχή του Φρειδερίκου Σοπέν, παραθέτοντας πληθώρα στοιχείων, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο έλληνας συγγραφέας καταγράφει με ακρίβεια όλα εκείνα τα γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή του χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις ή να οδηγείται σε υπερβολές. Δίνει ακόμη μια σαφή εικόνα των πολιτικών γεγονότων που είχαν οδηγήσει στον κατακερματισμό της Πολωνίας και περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο συνθέτης, αναγκασμένος να ζήσει μακριά από την πατρίδα του και τους δικούς του. (. . .)