Οι βλάχοι της Ελλάδος : η αυτονομιστική κίνηση του πρίγκιπα Διαμαντή, επεμβάσεις της Ρουμανίας και της Ιταλίας στα χρόνια 1860-1994, η εθνική αντίσταση των ελλήνων και οι ελληνοβλάχοι στα χρόνια 1941-1945 - Ανθεμίδης, Αχιλλέας Σ., 1925-2013 (Μαλλιάρης-Παιδεία, 2002)
Πολύ πρόσφατα το State Department στην επίσημη ανακοίνωση του, ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρεί τους Ελληνόβλαχους μας ως μειονότητα, ενώ την ίδια εποχή έντονα προβάλλεται, εκ μέρους της Ρουμανίας, η θεωρία ότι οι βλαχικοί πληθυσμοί των Βαλκανικών χωρών Αλβανίας, Σερβίας και Βουλγαρίας ανήκουν στο ρουμανικό έθνος. Εμείς γνωρίζουμε ότι η ιστορία για την εθνική υπόσταση των βλάχων της Ελλάδας χάνεται στην αχλύ της ελληνικής αρχαιότητας και στηριζόμενοι στην αρχή και το δόγμα της ενότητας του ελληνισμού, όπου γης, αλλά και στη θεμελιώδη αρχή ότι κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος πρέπει να ενεργεί σαν να βρίσκεται στην εξουσία, θα βρισκόμαστε πάντοτε στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούμε ο καθένας από τη δική του θέση τα δίκαια του ελληνισμού και του οικουμενικού ελληνισμού Με άλλα λόγια, οφείλουμε να διακηρύξουμε urbi et orbi, per mare per terra ότι ειδική εθνότητα των Βλάχων δεν υπάρχει σε κανένα μέρος του κόσμου. Κι ακόμα, ότι το δικαίωμα που μιλούν οι Βλάχοι μας είναι από νομική, ιστορική, εθνολογική, καθώς και πολιτική άποψη, απότοκο της ρωμαιοκρατίας και τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Είναι φαινόμενο terminus post quem και όχι terminus ante quem