Μικρή ιστορία της επιστήμης - Bynum, William F., 1943- (Θεωρητικέ επιστήμες : Ιστορία, 2012)
Η επιστήμη είναι υπέροχη. Μας μιλάει για τις άπειρες εκτάσεις του διαστήματος, για μικροσκοπικούς ζωντανούς οργανισμούς, το ανθρώπινο σώμα και την ιστορία του πλανήτη μας. Κι αποσκοπεί πάντα στη νοηματοδότηση του κόσμου και την τιθάσευση των δυνάμεών του. Από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους μέχρι τον Αϊνστάιν, και από την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA από τον Γουότσον και τον Κρικ ως τους σύγχρονους -υποβοηθούμενους από τους υπολογιστές τους- επιστήμονες, άντρες και γυναίκες έχουν διερωτηθεί, εξετάσει, πειραματιστεί, υπολογίσει και ενίοτε κάνει ανακαλύψεις τόσο συγκλονιστικές ώστε οι άνθρωποι μετά από αυτές άρχισαν να κατανοούν τον κόσμο -και τον εαυτό τους- με έναν παντελώς νέο τρόπο. Το βιβλίο αυτό αφηγείται μια μεγάλη συναρπαστική ιστορία: την ιστορία της επιστήμης. Μέσα από την εφεύρεση του τηλεσκοπίου, ταξιδεύει τον αναγνώστη στα άστρα, καθώς ο Ήλιος εκτοπίζει τη Γη από το κέντρο του Σύμπαντος. Αναδιφεί κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, χαρτογραφεί την εξέλιξη του περιοδικού πίνακα της χημείας, μας εισάγει στη φυσική που κρύβεται πίσω από τον ηλεκτρισμό, τη βαρύτητα και τη δομή των ατόμων. Εξιστορεί την επιστημονική αναζήτηση που οδήγησε στην αποκάλυψη του μορίου του DNA και άνοιξε αδιανόητους, πρωτόγνωρους και ανεξερεύνητους ορίζοντες. Δίνοντας έμφαση σε εκπληκτικές, προσωπικές ιστορίες επιστημόνων, διάσημων και αφανών, η "Μικρή ιστορία της επιστήμης" σκιαγραφεί την προέλαση της επιστήμης μέσα στους αιώνες. Με απολαυστικές εικονογραφήσεις και γλαφυρό ύφος, είναι ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι αναγνώστες.