Μακάριος - Γιαννακάκη, Μαρία (Ηγέτες / Σαββάλας, 2004)
Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος ταυτίστηκε όσο καμιά προσωπικότητα στην ιστορία της Κύπρου με τον τόπο και τα πεπρωμένα του. Θεωρούσε τον αγώνα της Κύπρου αναπόσπαστο μέρος του αγώνα των λαών της γης για ελευθερία και ανεξαρτησία και πίστευε πως η αδέσμευτη πολιτική της Κύπρου διασφάλιζε βασικότατες προϋποθέσεις για την επιτυχία του αγώνα του λαού της.