Εν Γκαίρλιτς 31/12/1917 : ημερολόγιο αιχμαλωσίας του βενιζελικού αξιωματικού Στυλιανού Κανδυλάκη στη Γερμανία του Κάιζερ - Κανδυλάκης, Στυλιανός, 1879-1967 (Εκδόσεις Κυριακίδη, 2014)
Το ανά χείρας επιμελημένο και σχολιασμένο ημερολόγιο συνεισφέρει αναμφίβολα στην ιστοριογραφία για τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφενός προσθέτει πολύτιμες πληροφορίες για το χρονικό κράτησης των βενιζελικών αξιωματικών στο Βερλ -γεγονός για το οποίο έως τώρα δεν διαθέταμε τίποτε περισσότερο από απλές αναφορές- και αφετέρου έρχεται να εμπλουτίσει περαιτέρω τις γνώσεις μας αναφορικά με την παράδοση της Καβάλας στους Βουλγάρους τον Αύγουστο του 1916 και τη μεταφορά του Δ' Σώματος Στρατού στο Γκαίρλιτς της Σιλεσίας. Ο κρητικός αξιωματικός της Χωροφυλακής Στυλιανός Κανδυλάκης αφηγείται σε πραγματικό χρόνο τη σύλληψη και ομηρία τους, αφιερώνοντας ως επί το πλείστον τις ημερολογιακές καταγραφές για να κρατήσει ζωντανές έναντι της λήθης τις πολιτικές διώξεις που υπέστησαν οι βενιζελικοί από τους φιλοβασιλικούς συναδέλφους τους σε αφιλόξενο έδαφος αποκορύφωμα στάθηκε η πολύμηνη φυλάκισή τους στο Βερλ της Βεστφαλίας και οι σκληρές συνθήκες κράτησής τους έως τη στιγμή της απελευθέρωσης και της επιστροφής τους στην Ελλάδα. Μέσα από το ημερολόγιο ξαναζωντανεύουν πτυχές της πρωτόγνωρης περιπέτειας των στρατιωτών και αξιωματικών του Δ' Σ.Σ., που δεν αποτελούν παρά έκφανση του Εθνικού Διχασμού στην Ελλάδα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.