Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες στην Ανατολική Ευρώπη : 1945-1989 - Τσέκου, Κατερίνα (Θέματα ιστορίας, 2013)
Στο βιβλίο επιχειρείται μια σύντομη αλλά σφαιρική παρουσίαση της ιστορίας των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στις Ανατολικές xώρες, από την αρχή της -συμβολικά το καλοκαίρι του 1949- έως την κατάρρευση του σοσιαλισμού το 1989. Γιατί και πώς έγιναν δεκτοί από τις "Λαϊκές χώρες" (αρχικά τις όμορες) άμαχοι από τις εμπόλεμες περιοχές του Εμφυλίου πολέμου, παιδιά του "παιδομαζώματος", μάχιμοι του ΔΣΕ κ.ά.; Πώς οργανώθηκε και πώς εξελίχθηκε η ζωή τους στις προσφυγικές κοινότητες; Πώς διατηρήθηκε η "ελληνικότητα" (και στις νέες γενιές); Γιατί κράτησε τόσα χρόνια η "αναγκαστική υπερορία"; Πότε επιτράπηκε και πώς δρομολογήθηκε η επιστροφή στην Ελλάδα;