Ο αληθινός Γράμμος : θρύλος και πραγματικότητα 1940-1949 - Παπαϊωάννου, Αχιλλέας Ι., 1918-2014 (Εκδόσεις Μπίμπης, 2005)
Ο Εμφύλιος Πόλεμος έχει τις ρίζες του στην ίδια την ελληνική κοινωνία εκείνης της εποχής, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την υποκίνηση του ξένου παράγοντα. Δεν έφτανε ο ηρωισμός, η αυτοθυσία των αγωνιστών του ΔΣΕ, χρειαζόταν και ηρωισμός και σκέψη, χρειαζόταν ικανή καθοδήγηση και επιτελικό μυαλό. Χρειαζόταν σωστή επιλογή στελεχών, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Ενώ ο αντίπαλος μελετούσε τα θετικά και τα αρνητικά του εχθρού. . Γενικά έλειπε η στρατηγική σκέψη και η επιτελική μελέτη.