Το μυστήριο της Όλγας Τσέχοβα : ήταν κατάσκοπος η αγαπημένη ηθοποιός του Χίτλερ - Beevor, Antony, 1946- (Γκοβόστη, 2005)
Η ασυνήθιστη ιστορία μιας οικογένειας που κατάφερε να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης, του Εμφυλίου Πολέμου, της ανόδου του Χίτλερ, της Σταλινικής Τρομοκρατίας και της ναζιστικής εισβολής στη Σοβιετική Ένωση. Πολλές συναρπαστικές φήμες περιβάλλουν την Όλγα Τσέχοβα, την ανιψιά του Άντον Τσέχοβ. Εγκατέλειψε τη Ρωσία και πήγε στη Γερμανία, όπου εκεί έγινε πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου και τιμήθηκε από τους Ναζί, ενώ εργαζόταν κρυφά για τη Σοβιετική Αντικατασκοπία. Μερικοί από τους στενότερους συγγενείς της τη συνόδευσαν στο Βερολίνο. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στη Μόσχα. Νέα και όμορφη, με μοναδική της περιουσία ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι, η Όλγα Τσέχοβα έφυγε από τη Μόσχα το 1920 για να γλιτώσει από το λιμό και την εξαθλίωση. Στο Βερολίνο, εκμεταλλεύτηκε όσο το δυνατόν περισσότερο το όνομα του Τσέχοβ και εξασφάλισε ένα ρόλο σε κάποια ταινία του βωβού κινηματογράφου. Γρήγορα ακολούθησε η επιτυχία και τελικά έγινε η αγαπημένη ηθοποιός του Χίτλερ. Ο Λεβ Κνίπερ, ο αδελφός της Όλγας, ήταν συνθέτης και στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου είχε πολεμήσει με τους Λευκοφρουρούς. Όταν επέστρεψε στη Ρωσία το 1921 αναγκάστηκε να εργαστεί για τη Σοβιετική Αντικατασκοπία. Στη συνέχεια, στάλθηκε στο εξωτερικό για να κατασκοπεύει Ρώσους εμιγκρέ· στη Γερμανία, ο Λεβ στρατολόγησε ακόμη και την αδελφή του. Αργότερα, οι Ρώσοι στο αποκορύφωμα του πολέμου, σχεδίαζαν να τους χρησιμοποιήσουν σε μια επιχείρηση αυτοκτονίας για την δολοφονία του Χίτλερ. Συνθέτοντας αυτή τη δραματική ιστορία, ο Antony Beevor περιγράφει πώς ζούσαν οι άνθρωποι κάτω από τις φοβερές πιέσεις ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος. Το εκπληκτικό όμως σε αυτή την υπόθεση είναι ότι τόσο η Όλγα όσο και ο Λεβ κατάφεραν να επιζήσουν κατά τη διάρκεια της πιο "δολοφονικής" περιόδου της ιστορίας - της μεταπολεμικής τρομοκρατίας του Στάλιν. Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούσαν να επιβιώσουν άφησε βαθιές αλλά και κρυφές πληγές.