Στάλιν : η αυλή του κόκκινου Τσάρου - Sebag Montefiore, Simon, 1965- (Ποταμός, 2005)
Η βιογραφία του Μοντεφιόρε παρουσιάζει έναν άγνωστο μέχρι στιγμής Στάλιν καθώς φωτίζει το ανθρώπινο και ψυχολογικό υπόβαθρο στο οποίο στηρίχτηκε, τους άνδρες και τις γυναίκες που τον πίστεψαν, τον υποστήριξαν, τον ενθάρρυναν, ζούσαν υπό το φόβο του. Βασιζόμενος σε συνεντεύξεις επιζώντων της εποχής και στην εξαντλητική έρευνα επιστολών, τηλεγραφημάτων και ημερολογίων, ο Μοντεφιόρε εξιστορεί τη ζωή και τις ζωές της Αυλής του Στάλιν από τη στιγμή της ανακήρυξής του σε "ηγέτη" το 1929, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Λένιν, μέχρι τον δικό του θάνατο το 1953. Ο συγγραφέας ρίχνει νέο φως στο ολιγαρχικό καθεστώς που επιχείρησε να συστήσει έναν καινούργιο κόσμο αφανίζοντας τον παλαιό. Μας παραθέτει τις λεπτομέρειες της καθημερινής, τερατώδους ζωής αυτού του κόσμου, τις προτιμήσεις του Στάλιν στη μουσική, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, την ιστορία, το φαγητό αλλά και τις αρετές του (τη γοητεία του, τη σπάνια αντίληψη των γεωπολιτικών ζητημάτων, τον επιδέξιο χειρισμό των ξένων ηγετών).