Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης : μαρτυρίες μη Θεσσαλονικέων, 50 μ.Χ. -1912 - Μέγας, Γιάννης (University Studio Press, 2017)
Εφαλτήριο του ανά χείρας βιβλίου αποτέλεσε η συστηματική συλλογή πληροφοριών σχετικών με την εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης -περιλαμβανομένης και της κοινότητας των Ντονμέδων- από άτομα που επισκέφθηκαν την πόλη ή έζησαν κατά διαστήματα σ' αυτήν, ξεκινώντας από τα χρόνια του αποστόλου Παύλου (50 μ.Χ.) μέχρι τον Οκτώβριο του 1912, ημερομηνία απελευθέρωσης της πόλης. Ευελπιστούμε να χρησιμεύσει ως "βιβλίο πηγών" για όποιον ενδιαφέρεται να εμβαθύνει στην ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Στο παρόν έργο το αναγνωστικό κοινό θα βρει γεγονότα και ερμηνείες τους που αφορούν την κοινότητα Θεσσαλονίκης από μη Θεσσαλονικείς, τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.