Ιστορία των Ελλήνων - Montanelli, Indro, 1909-2001 (Τρία Φύλλα, 1992)
"Διασκέδασα πολύ γράφοντας αυτό το βιβλίο. Μοναδική έννοια μου ήταν να μην το αναφέρω στον πατέρα μου που, σαν καθηγητής των ελληνικών, αποδοκίμαζε το να μπαίνω στα χωράφια του. Παρ' όλα αυτά κάποιες φορές αναγκάστηκα να τον συμβουλευτώ. Ύστερα έστειλα το δακτυλογραφημένο κείμενο στον μεγάλο γάλλο ιστορικό Καρκοπινό, ο οποίος, λίγες μέρες αργότερα, μου απάντησε: "Το διάβασα με την ίδια ευχαρίστηση με την οποία, φαίνεται πως, κι εσείς το γράψατε". Κι έτσι χωρίς να διστάσω το πήγα στον εκδότη μου που μέχρι στιγμής έχει κάνει δώδεκα ανατυπώσεις..." Ο Ίντρο Μοντανέλλι, μία από τις μεγαλύτερες πένες της ιταλικής δημοσιογραφίας, περιγράφει τον κόσμο της αρχαίας Ελλάδας με την κοφτερή ματιά, το χιούμορ και τη γλαφυρότητα κάποιου που δεν είναι επαγγελματίας ιστορικός αλλά επαγγελματίας της αφήγησης. Η "Ιστορία των Ελλήνων" όπως επεσήμανε πρώτος ο Καρκοπινό, είναι μια αφήγηση που ξέρει, πολύ καλά, να χαρίζει, πριν από οτιδήποτε άλλο, τέρψη στον αναγνώστη.