Η βιβλιοθήκη του Χίτλερ : τα βιβλία που επηρέασαν τη ζωή του - Ryback, Timothy W. (Λογοτεχνικά δοκίμια / Pat;akh, 2011)
Το όνομα του Χίτλερ έχει συνδεθεί πιο πολύ με το κάψιμο βιβλίων παρά με την ανάγνωση τους, αλλά, όπως μας δείχνει ξεκάθαρα ο Ryback σ' αυτό το συναρπαστικό "ταξίδι", τα βιβλία (16.000 τόμους αριθμούσε τελικά η βιβλιοθήκη του) αποτελούσαν αχώριστο σύντροφο του Χίτλερ σε όλη τη ζωή του. Διάβαζε με ζήλο, από την εποχή που υπηρετούσε ως δεκανέας στα χαρακώματα του Πρώτου Παγκόσμιου πολέμου έως τις τελευταίες ημέρες πριν από την αυτοκτονία του στο Βερολίνο. Με ιδιαίτερα διεισδυτική ματιά, ο Ryback εξετάζει με λεπτομέρεια τους τόμους που διασώθηκαν από την προσωπική βιβλιοθήκη του Χίτλερ και παρουσιάζει τις ιδέες και τις εμμονές που απασχολούσαν τη σκέψη του δικτάτορα, καθώς και τις συνέπειες που είχαν αυτές για τον κόσμο. Ο Timothy Ryback, συνδυάζοντας τις αρετές του φιλολόγου, του ψυχολόγου, του ιστορικού και του βιογράφου με αυτές του ντετέκτιβ, κατορθώνει να διεισδύσει στο μυαλό του ηγέτη του Τρίτου Ράιχ. Το πορτρέτο που αναφαίνεται μας δίνει τη σπάνια δυνατότητα να δούμε από κοντά πώς σκεφτόταν και τι πίστευε η πιο σκοτεινή μορφή στην ιστορία του εικοστού αιώνα. "Το βιβλίο ξεκινάει με την εντυπωσιακή εικόνα του εικοσιεξάχρονου στρατιώτη Χίτλερ, στο μέτωπο της Βόρειας Γαλλίας, να μπαίνει στο κοντινότερο βιβλιοπωλείο για να αγοράσει ένα βιβλίο [...]. Το βιβλίο εκείνο επέζησε δύο πολέμων και είναι ένα από αυτά που εξετάζει, με πολύ έξυπνο τρόπο, ο Ryback, και ως αντικείμενο και ως οδηγό για τα ενδιαφέροντα και τις εμμονές του κατόχου του..."