Χίτλερ : οι τελευταίες μέρες 1945 - Trevor-Roper, Hugh Redwald, 1914-2003 (Πόλεμος και στρατηγική, 2005)
Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το Σεπτέμβριο του 1945, η τύχη του Αδόλφου Χίτλερ παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο. Είχε απλώς εξαφανιστεί και αγνοείτο για τέσσερις μήνες. Στο Hugh Trevor-Roper, αξιωματικό των Μυστικών Υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας, ανατέθηκε η επίλυση του μυστηρίου. Η εξαιρετική του έρευνα τελικώς όχι μόνο απέδειξε ότι ο Χίτλερ, ο "'Αγγελος της Καταστροφής", είχε αυτοκτονήσει στο Βερολίνο, αλλά είχε ως καρπό κι ένα από τα πιο συναρπαστικά βιβλία ιστορίας που γράφτηκαν ποτέ. Το βιβλίο "Χίτλερ - Οι τελευταίες μέρες 1945" αφηγείται την εξωπραγματική ιστορία των τελευταίων ημερών του Τρίτου Ράιχ των Χιλίων Ετών στο Καταφύγιο του Βερολίνου. Πολιορκημένος στην κατεστραμμένη πρωτεύουσα, αλλά εξακολουθώντας να εξουσιάζει ό,τι απέμενε από την αυλή του, ο Χίτλερ επανέλαβε την αρχική εναλλακτική πρόταση του Ναζισμού: ολοκληρωτική νίκη ή αφανισμός. Το βιβλίο αυτό είναι μια καταγραφή εκείνου του προσχεδιασμένου, τελετουργικού φινάλε ενός τρομερού κεφαλαίου της ιστορίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι σχεδόν όλες οι εργασίες, μελέτες και βιβλία που αφορούν την τελευταία περίοδο του Χίτλερ, αλλά και εν γένει την προσωπικότητά του, συμβουλεύονται κι αξιοποιούν το βιβλίο "σταθμός" του Hugh Trevor- Roper. Η παρούσα, συμπληρωμένη από νέα στοιχεία έκδοση είναι η έβδομη.