Ξύλινα μάτια : εννέα στοχασμοί για την απόσταση - Ginzburg, Carlo, 1939- (Νεότερη και σύγχρονη ιστορία / Αλεξάνδρεια, 2006)
Αν σας προσφερόταν η ευκαιρία να αποκτήσετε μια περιουσία προκαλώντας το θάνατο ενός άγνωστου ανθρώπου σε μακρινή χώρα -φερ' ειπείν, ενός κινέζου μανδαρίνου- θα μπορούσατε άραγε να αντισταθείτε; Το ερώτημα αυτό, που θέτει ο Σατωβριάνδος, είναι το τελευταίο από μια σειρά ζητήματα σχετικά με τις πολιτιστικές, γνωστικές και ηθικές σημασίες και συνέπειες της απόστασης, που εξετάζει ο Κάρλο Γκίνζμπουργκ στα εννέα αλληλένδετα δοκίμια αυτού του βιβλίου.