Στοιχεία ηθικής φιλοσοφίας - Rachels, Stuart, 1969- (Εκδόσεις Οκτώ, 2012)
Ο ανά χείρας τόμος αποτελεί μια σαφή, εμπεριστατωμένη και προσιτή εισαγωγή στην προβληματική της ηθικής. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1986 και έκτοτε καθιερώθηκε ως το πλέον κατάλληλο εγχειρίδιο ηθικής φιλοσοφίας σε προπτυχιακό επίπεδο στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Η παρούσα μετάφραση αποτελεί την έκτη έκδοση η οποία συμπληρώθηκε και αναθεωρήθηκε από το γιο και ομότεχνό του James Rachels, τον Stuart Rachels. Ο συγγραφέας ξεκινά προσπαθώντας να διατυπώσει έναν ορισμό της ηθικής. Κατόπιν εξετάζει τις πιο σημαντικές ηθικές θεωρίες: τον πολιτισμικό σχετικισμό, τον υποκειμενισμό, τον ηθικό εγωισμό, την έννοια του κοινωνικού συμβολαίου, την ηθική φιλοσοφία του ωφελιμισμού, την καντιανή ηθική, το φεμινισμό και την αρεταϊκή ηθική. Παρουσιάζει και αναλύει τα επιχειρήματα και τα αντεπιχειρήματα της κάθε ηθικής φιλοσοφικής θέσης αντλώντας παραδείγματα από συγκεκριμένα και πραγματικά συμβάντα. Στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζει την άποψή του για το πώς θα ήταν μια ικανοποιητική ηθική θεωρία. Ακολουθεί επίμετρο του επιμελητή στην ελληνική έκδοση καθώς και μια επιλογή τίτλων από την ελληνική βιβλιογραφία.