Απλά μαθήματα πολιτικής φιλοσοφίας - Manent, Pierre, 1949- (Πόλις, 2005)
Το βιβλίο αυτό είναι καρπός ενός τυχαίου γεγονότος της ακαδημαϊκής μου ζωής. Το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού μου είχε ζητήσει να παραδώσω μια σειρά μαθημάτων για τους τριτοετείς φοιτητές με τίτλο «Μεγάλα διακυβεύματα». Επρόκειτο για την ελεύθερη διαπραγμάτευση, σε μια σειρά είκοσι εβδομαδιαίων παραδόσεων, μιας τεκμηριωμένης εικόνας του σύγχρονου κόσμου: όχι για τα λεπτομερή γεγονότα που γεμίζουν τις εφημερίδες, αλλά για τα πιο σημαντικά κομβικά σημεία γύρω από τα οποία διαρθρώνεται και με βάση τα οποία εξελίσσεται ο σύγχρονος κόσμος. Δεν θα αναλάμβανα ποτέ από μόνος μου την πρωτοβουλία ενός τέτοιου εγχειρήματος. Αλλά, αφού δέχτηκα την πρόταση, έπρεπε να φέρω το έργο εις πέρας. Και «κατέθεσα το πνεύμα μου» ενώπιον αυτού του ζωηρού και φιλοπερίεργου κοινού. Μετά την πρώτη απερισκεψία ακολουθεί και δεύτερη: η δημοσίευση των σκέψεων αυτών στο ευρύ κοινό.