Ο κίτρινος σταυρός : η ιστορία των τελευταίων Καθαρών 1290-1329 - Weis, Rene J. A., 1953- (Ιστορικό δοκίμιο / Ενάλιος, 2007)
Στις αρχές του δέκατου τέταρτου αιώνα, η Καθολική Εκκλησία κατέπνιξε το αιρετικό κίνημα των Καθαρών στη νοτιοδυτική Γαλλία. Αυτό ήταν το τελευταίο οχυρό ενός λαού, που είχε αναγκαστεί -μετά από πάνω από ένα αιώνα καταπίεσης και αιματοχυσίας- να κρύψει την ασυνήθιστη πίστη του στα απομονωμένα χωριά των Πυρηναίων. Αλλά, η Εκκλησία, παρά την επιτυχή εξολόθρευση των Καθαρών, δεν μπόρεσε να σβήσει την ανάμνησή τους στις συνειδήσεις μας. Σε ολόκληρη την περιοχή, και στα υπόγεια αρχεία του Βατικανού, τα στοιχεία που αφορούν τους Καθαρούς επιβιώνουν μέχρι σήμερα. Με τη βοήθεια αφηγήσεων της εποχής και της προσωπικής του έρευνας, στα Πυρηναία και αλλού, ο Ρενέ Γουάις διηγείται τη συναρπαστική ιστορία του αγώνα των τελευταίων Καθαρών για επιβίωση, σε μια σημαντική εργασία έρευνας, ακαδημαϊκής μελέτης και εξιστόρησης.