Καραμανλής 1907-1998 : μια πολιτική βιογραφία - Σβολόπουλος, Κωνσταντίνος Δ. (Ίκαρος, 2012)
Η πραγμάτευση των Ιστορικών γεγονότων και του Ιστορικού πλαισίου επιχειρείται με τη συγγραφή αυτή να γίνει με μέθοδο επιστημονική. Αποκρούεται η σύναψη της Ιστορικής πραγματικότητας με τις ρευστές συγκυρίες της τρέχουσας πολιτικής ζωής και επιδιώκεται η εκτίμηση όσων γεγονότων και καταστάσεων επέβαλαν, τότε, την ανάληψη δράσης ή τη λήψη συγκεκριμένης απόφασης. Αποκρούεται, δεύτερον, η μονομερής απόδοση της προτεραιότητας σε μεμονωμένους παράγοντες-συλλογικούς ή ατομικούς, ιδεολογικούς, γεωπολιτικούς ή οικονομικούς. Θεωρείται, τρίτον, αδόκιμη η αποκλειστική επικέντρωση της αφήγησης στα ελληνικά πράγματα ερήμην της ευρύτερης διεθνούς συγκυρίας. Επιδιώκεται, ακόμη, η ανταπόκριση στην ανάγκη να επιδειχτεί πνεύμα κατανόησης έναντι πολιτικών προσώπων που έδρασαν κατά το παρελθόν με κύριο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Η διατύπωση, τέλος, λόγου έντιμα τεκμηριωμένου προϋποθέτει την επιμελή αναδίφηση και διασταύρωση των πηγών θεμελιωμένη στη γνώση και στη δημιουργική φαντασία.