Οι μονομάχοι του μεσοπολέμου : Τσάντρα εναντίον Εντιγκτον στην αναζήτηση της μαύρης τρύπας - Miller, Arthur I., 1940 (Τραυλός, 2007)
Μετά το best seller ΑΪΝΣΤΑΙΝ - ΠΙΚΑΣΟ, ο Arthur Miller παρουσιάζει το χρονικό μιας σφοδρής "επιστημονικής" αντιπαλότητας γραμμένο σαν μυθιστόρημα εποχής. Με σαγηνευτική αφήγηση ο ταλαντούχος κος Miller μάς ταξιδεύει από την Ινδία του Γκάντι στην Αγγλία του 1930, και από εκεί στο Λος Άλαμος του Οπενχάιμερ, τον Ψυχρό Πόλεμο και τη βόμβα υδρογόνου. Πρωταγωνιστές δύο κορυφαίοι επιστήμονες σε μια ιστορία γεμάτη άμετρο ανταγωνισμό για την ανακάλυψη της αστρικής δύναμης. 1930: Ο Τσάντρα, ένας νεαρός Ινδός αστροφυσικός, υψώνει το βλέμμα του προς τα αστέρια και -σε ένα δεκάλεπτο πρωτοφανούς δημιουργικής σκέψης- συλλαμβάνει το πεπρωμένο τους. 1935: Ο μεγαλύτερος αστροφυσικός της εποχής, σερ Άρθουρ Έντινγκτον, εξευτελίζει ανελέητα τον "μαυριδερό" συνάδελφό του στη συνεδρίαση της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας. 1936: Ο Τσάντρα, βυθισμένος στην κατάθλιψη, φεύγει για την Αμερική. 1938: Οι φυσικοί χωρίζονται σε "στρατόπεδα". Ο Έντινγκτον, αισθάνεται να απαξιώνεται από τους συναδέλφους του, βυθίζεται στο μυστικισμό και η ζωή του αλλάζει ριζικά. Ωστόσο κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει δημοσίως τις απόψεις του μεγάλου άγγλου αστροφυσικού. 1942: Ο Οπενχάιμερ -με τους Μπορ, Αϊνστάιν, Φέρμι, Μπέτε, Σβάρτσιλντ, Γκάμοφ και Τέλερ- κατασκευάζει την ατομική βόμβα. 1944: Το τέλος του Έντινγκτον (έντονοι πόνοι στο στομάχι). 1950: Ψυχρός Πόλεμος. Ο Τρούμαν ανακοινώνει την κατασκευή της βόμβας υδρογόνου. Η θεωρία του Τσάντρα επιβεβαιώνεται με τη μορφή της αστρικής δύναμης επί Γης. 1971: Η κατασκοπία και ο Πόλεμος των Άστρων. Η πρώτη μαύρη τρύπα εντοπίζεται από τον δορυφόρο "Ουχούρου". 1983: Η επιστημονική κοινότητα -με καθυστέρηση μισού αιώνα- τιμά τον Τσάντρα με το βραβείο Νόμπελ. 1995: Το τέλος του Τσάντρα (έντονοι πόνοι στην καρδιά). Περίτεχνα τοποθετημένο στην παρακμή της βρετανικής αυτοκρατορίας, αυτό το εξαιρετικά τεκμηριωμένο βιβλίο είναι μια ιδιόμορφη ιστορία για την αναζήτηση του πλέον αλλόκοτου κοσμικού "αντικειμένου" και παράλληλα ένα θρίλερ ιδεών χτισμένο στην άσπονδη φιλία, στο πείσμα και στο ασίγαστο πάθος των δύο μεγάλων μονομάχων. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)