Γεώργιος Κονδύλης : ο κεραυνός 1879-1936 - Μερκούρης, Σταμάτης Σ. (Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος Τρικάλων : Κείμενα και μελέτες, 2009)
Το βιβλίο του αειμνήστου Σταμάτη Σπ. Μερκούρη «Γεώργιος Κονδύλης, 1879-1936» (. . .) εξαντλήθηκε σχεδόν αμέσως και η εύρεση και μελέτη του είναι αρκετά δύσκολη. Αυτό μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που από λίγους ιστορικούς μνημονεύεται στις μελέτες τους. Ο άλλος ίσως έχει να κάνει με το περιεχόμενό του και ιδίως με την εκ μέρους του Συγγραφέα φιλοκονδυλική θεώρηση των γεγονότων της ταραχώδους περιόδου 1932-1936. Η απόσταση που μας χωρίζει σήμερα από τα πολιτικά γεγονότα που εξιστορούνται σ’ αυτό, μας κάνει να πιστεύουμε ότι η βελτιωμένη επανέκδοσή του είναι επιβεβλημένη, διότι: Θα δώσει τη δυνατότητα στους νεότερους ιστορικούς και άλλους μελετητές, καθώς και σε κάθε ενδιαφερόμενο, να μελετήσουν το βιβλίο και να δουν πώς είδε τα πράγματα ένα στέλεχος της κονδυλικής και αντιβενιζελικής παρατάξεως. Θα συμβάλει επίσης στην μελέτη μιας προσωπικότητας από της ηρωικότερες και δυναμικότερες της σύγχρονης ιστορίας μας, η οποία έχει συνδεθεί με πολύ σημαντικά στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα. Όσοι το μελετήσουν θα διαπιστώσουν ότι η συνεισφορά του Γεωργίου Κονδύλη τόσο στους αγώνες του Έθνους όσο και στην πολιτική ζωή της Ελλάδος δεν έχει αποτιμηθεί επαρκώς. (. . .) (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)