Στον αστερισμό του εθνικισμού : Αλβανία και Ελλάδα στη μετα-Χότζα εποχή - Τζίμας, Σταύρος (Επίκεντρο, 2010)
Το βιβλίο αυτό είναι η προσωπική μαρτυρία του συγγραφέα για τα δραματικά γεγονότα στη μετακομουνιστική Αλβανία. Είναι ένα εκτενές ρεπορτάζ του αυτόπτη δημοσιογράφου, ένα διαχρονικό οδοιπορικό στο οποίο καταθέτει όσα έζησε επί τόπου, όσα πληροφορήθηκε στα παρασκήνια και όλα αυτά που του αφηγήθηκαν οι πρωταγωνιστές της κρίσης. Ο Σταύρος Τζίμας ξέρει τα Βαλκάνια όσο ελάχιστοι Έλληνες, ή και ξένοι, δημοσιογράφοι. Βήμα προς βήμα, μας παρουσιάζει την τοιχογραφία της γειτονικής χώρας, κατεστραμμένης από τα 50 χρόνια κομμουνιστικής δικτατορίας, στην πλέον παρανοϊκή και φοβική εκδοχή της, που προσπάθησε, και σε μεγάλο βαθμό κατάφερε, να επουλώσει τα τραύματά της, αφού πέρασε δια πυρός και σιδήρου, με βίαιες εξεγέρσεις και συγκρούσεις που λίγο έλειψε να την οδηγήσουν στην καταστροφή. Ο συγγραφέας αναλύει την κατάσταση στην Αλβανία αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος Χότζα, την επικίνδυνα αυξανόμενη ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις στο διάστημα 1993-1995, την κατάρρευσή της το 1997, με τη γνωστή υπόθεση των πυραμίδων, αλλά και περιστατικά ελληνικού εθνικισμού κάποιων κύκλων στην Ελλάδα για την "αλυσοδεμένη αδερφή". Το βιβλίο περιλαμβάνει ένα ιδιαίτερα χρηστικό χρονολόγιο της αλβανικής κρίσης καθώς και ευρετήριο ονομάτων, στοιχεία που είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τον αναγνώστη που επιθυμεί μια σε βάθος ενημέρωση. Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς που προλογίζει το βιβλίο: "Ο νεοελληνικός εθνικισμός, με την υπόθαλψη της αλυτρωτικής φρενίτιδας και τον αναθεωρητισμό του στο θέμα των συνόρων με την Αλβανία, μας οδήγησε πολλές φορές, στην εξεταζόμενη περίοδο, στα πρόθυρα της μετωπικής σύγκρουσης με τη γειτονική χώρα και λειτούργησε ως συγκοινωνούν δοχείο με τον εθνικισμό και αλυτρωτισμό της άλλης πλευράς. Το θέμα αυτό, που τείνουμε να το απωθήσουμε από τη συλλογική μας μνήμη, πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα τους πολιτικούς, την κοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και την ακαδημαϊκή κοινότητα, στα πλαίσια ενός ψύχραιμου αναστοχασμού. Το πρωτογενές υλικό που κομίζει με το παρόν βιβλίο του ο Σταύρος Τζίμας είναι πολύτιμο."