Τότε που ξημέρωνε σκοτάδι : η άγνωστη Ελλάδα του 1936 - Τζανακάρης, Βασίλης Ι., 1944- (Καστανιώτη, 2005)
Ένα χρονικό με πρωταγωνιστές τους: Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γεώργιο Κονδύλη, Ελευθέριο Βενιζέλο, Παναγή Τσαλδάρη, Κωνσταντίνο Δεμερτζή, Αλέξανδρο Παπάγο, Ιωάννη Μεταξά, βασιλιά Γεώργιο Β', Θεμιστοκλή Σοφούλη, Αθανάσιο Αργυρό, Μαρίνο, Γαλάτεια Καζαντζάκη, Λένι Ρίφενσταλ, Τζιμ Λόντο, Σπύρο Μελά, Αριστομένη Προβελέγγιο, Κωστή Παλαμά, Στυλιανό Σκλάβαινα, Τζόε Λούις, Μπρούνο Χάουπτμαν κ.ά. Το "Κίνημα του '35", ο άγνωστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο ήχος των ασημένιων πτερνιστήρων, οι θάνατοι τεσσάρων πρωθυπουργών, το σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα και η "Πένθιμη συμφωνία των θρήνων" στη Θεσσαλονίκη. Ένα βιβλίο-κατάδυση στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων του πλούτου, των κοσμικών χορών, των κοινωνικών σκανδάλων, της ελληνικής κουζίνας, των "μπαιν μιξτ" και της... πρακτορολογίας. Μια περιδάβαση στα ζοφερά κρεματόρια της ανθρώπινης στέρησης και ανέχειας, στις προσφυγικές γειτονιές, και στις εξορίες, με το Ιδιώνυμο, τα νεκρά παιδιά των σκουπιδοτενεκέδων, τη φυματίωση και τα αφροδίσια, τους "άθλιους" των "κοκαλάδικων", τη Σπιναλόγκα, τα ναρκωτικά, τις φυλακές, το λαθρεμπόριο και τον πληρωμένο έρωτα να σημαδεύουν με το αιχμηρό τους νύχι τη ζωή των ανθρώπων. Η τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής σμιλεμένη μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα, στιγμή τη στιγμή, μέχρι το εφιαλτικό εκείνο καλοκαίρι του '36, το σκοτεινό ξημέρωμα της 4ης Αυγούστου και το μιαρό κάψιμο των βιβλίων στην πλατεία του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης...