Ίμια : τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών - Έλλις, Αθανάσιος (Πολιτική / Λιβάνη, 2009)
«Στο βιβλίο αυτό προσπαθήσαµε να δώσουµε µια σφαιρική εικόνα του τρόπου µε τον οποίο παρακολούθησαν και κατέγραψαν τα γεγονότα των Ιμίων οι Αµερικανοί, τι τους προβληµάτισε από τη συµπεριφορά των Ελλήνων και των Τούρκων πολιτικών, και τι τελικά έπραξαν. Πρώτιστη έγνοια µας ήταν η πλήρης παρουσίαση των εξελίξεων όπως κατεγράφησαν στα αµερικανικά έγγραφα.(...) »Αξιοποιήσαµε τη δυνατότητα για την ανακάλυψη της αλήθειας που προσφέρει το αµερικανικό σύστηµα µέσω του Νόµου για την Ελευθερία των Πληροφοριών (Freedom of Iformatio Act), ο οποίος επιτρέπει την αναζήτηση και δηµοσίευση εγγράφων του Λευκού Οίκου, του Στέιτ Ντιπάρτµεντ και άλλων υπηρεσιών.(...) Για πρώτη φορά γίνεται προβολή σε βάθος των εκτιµήσεων των Αµερικανών µέσα από τα δικά τους τηλεγραφήµατα, η οποία ελπίζουµε ότι θα βοηθήσει όχι µόνο τον αναγνώστη αυτού του βιβλίου, αλλά και τον ιστορικό του µέλλοντος, καθώς θα προσπαθεί να εντάξει την κρίσιµη αυτή περίοδο στο παζλ της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας».