Βενιζέλος-Ατατούρκ και ο πρέσβης Ενίς Μπέη - Toulca, Enis, 1958- (Iason Books, 2016)
Βρισκόμαστε στο έτος 1934. Η Ελλάδα δεν εκπροσωπούνταν διπλωματικά στο Ιράν. Ωστόσο, στη χώρα ζούσε ένας ικανός αριθμός Ελλήνων. Μέχρι το 1934 τα προβλήματα των Ελλήνων λύνονταν με τη βοήθεια της πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά... Η τουρκική πρεσβεία της Τεχεράνης και τα τουρκικά προξενεία των άλλων πόλεων προστατεύουν και παρακολουθούν τα συμφέροντα της Ελλάδος στην Περσία. Οι πολίτες της Περσίας για να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα, απευθύνονται στην τουρκική πρεσβεία και τα τουρκικά προξενεία. Εξάλλου, οι Έλληνες πολίτες της Τεχεράνης και των άλλων περσικών πόλεων καταφεύγουν στην τουρκική πρεσβεία και προξενεία για τα προσωπικά τους προβλήματα... Το άλλο σημαντικό γεγονός τοπικού ενδιαφέροντος, είναι το Βαλκανικό Σύμφωνο το οποίο προκάλεσε τον θαυμασμό της Ευρώπης. Το 1934 είναι το έτος όπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος συντάσσει την επιστολή με την οποία προτείνει τον Ατατούρκ υποψήφιο για το βραβείο Ειρήνης Νόμπελ. Έτσι, τα χρόνια της δεκαετίας του '30 από την άποψη των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι μία περίοδος την οποία δεν έχουν πετύχει ξανά οι δύο χώρες. Η μελέτη που βασίζεται σε έγγραφα από πρώτο χέρι, αποτελεί το πρώτο βιβλίο που μελετά εκείνη την περίοδο... Ενώ ο Ενίς μπέη διορίζεται αστραπιαία στην Τεχεράνη, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν εν μέσω μιας ενδιαφέρουσας διπλωματικής κινητικότητας...