Βασανιστική πορεία : 1915-1940 - Βλαντάς, Δημήτρης, 1908-1985 (Λογοθέτης, 1985)
Αυτός ο τόμος είναι ο πρώτος της σειράς ενός τετράτομου έργου. Έχει τον τίτλο «1915-1940 - Βασανιστική πορεία». Πραγματικά, σ' αυτό το χρονικό διάστημα η πορεία ήταν βασανιστική για την Ελλάδα σαν χώρα, για τον εργαζόμενο λαό της, για το επαναστατικό κίνημα και προσωπικά για μένα. Αυτό θ’ αποδειχτεί στην εξιστόρηση των γεγονότων. Ο δεύτερος τόμος, με τον τίτλο «1941-1944 - Προδομένη Επανάσταση», αφορά την περίοδο της τριπλής φασιστικής κατοχής. Ο τρίτος τόμος, με τον τίτλο «1945-1949 - Εμφύλιος Πόλεμος», αναλύει τη διεθνή κι εσωτερική κατάσταση, τις σπουδαιότερες μάχες και τις αιτίες της ήττας του Δημοκρατικού Στρατού. Ο τέταρτος τόμος, με τον τίτλο «1950-1967 - Τραγωδία του ΚΚΕ», αναλύει τα γεγονότα μετά τον εμφύλιο πόλεμο και πως φθάσαμε σ' εγκαθίδρυση στρατιωτικής δικτατορίας. Και τους τέσσερις τόμους άρχισα να τους γράφω στα Καρπάθια βουνά της Ρουμανίας, κατά την εκεί εντεκάχρονη εξορία μου μαζί με τη γυναίκα και τα δυο ανήλικα παιδιά μας. Εκεί μας εξόρισαν, εξαιτίας πολιτικών διαφωνιών μου. (. . .)