Ο άνθρωπος που επινόησε την ιστορία : ταξίδι με τον Ηρόδοτο - Marozzi, Justin, 1970- (Ιστορία / Τόπος, 2015)
Ένας σύγχρονος ιστορικός, ο Βρετανός Τζάστιν Μαρότσι, διανύει από την αρχή, σήμερα, το περιπετειώδες δρομολόγιο των Ιστοριών του Ηρόδοτου: από την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ στην Τουρκία) στο Ιράκ (Μεσοποταμία), από εκεί στην Αίγυπτο, κι από εκεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για ταξίδι αυτογνωσίας στους τόπους όπου γράφτηκε η Ιστορία, στην κυριολεξία, αφού χωρίς τον Ηρόδοτο, χωρίς την αρχετυπική καταγραφή εκείνου, μια σειρά γεγονότων δεν θα είχαν τη σημασία που απέκτησαν στον χρόνο. Ο συγγραφέας περιηγείται τους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία διαβάζοντας τον σύγχρονο κόσμο μας σε αντιπαραβολή με τον ηροδότειο. Αυτό, όμως, που καθιστά υποδειγματικό το βιβλίο του είναι ο τρόπος που ενσωματώνει στη ματιά του την αντίστοιχη του αρχαίου ιστορικού: η αχαλίνωτη φαντασία, το υποδόριο χιούμορ, η πολιτική φρόνηση και η ανεκτική ματιά απέναντι σε κάθε διαφορετικότητα, όλα συστατικά στοιχεία της ηροδότειας γραφής, εμπνέουν εντυπωσιακά το κείμενό του. Αυτό το βιβλίο ταξιδιωτικής Ιστορίας δεν έχει όμοιό του. Δεν είναι μια Ιστορία γραφείου. Δεν απευθύνεται στους ιστορικούς. Δεν πασχίζει να αναπτύξει κάποια θεωρία. Δεν ζαλίζει τον αναγνώστη με ανούσιες λεπτομέρειες. Δεν περιγράφει βαρετά γεγονότα. Δεν περιγράφει τίποτε ανιαρό. Είναι ένα συνταρακτικό πολεμικό ρεπορτάζ από τα γνωστά και άγνωστα πεδία της Ιστορίας μας. Είναι μια σπαρταριστή περιήγηση στο παρόν του παρηκμασμένου Δυτικού κόσμου με οδηγό τον σοφό Ηρόδοτο. Είναι μια εμπνευσμένη Ιστορία, που διδάσκει χωρίς να διδάσκει. Είναι μια απολαυστική ηροδότεια Ιστορία.