Οι στήλες του Ηρακλή - Theroux, Paul, 1941- (Terra incognita, 2007)
(. . .) Ο Πολ Θέροου πάντα θεωρούσε το γύρο της Μεσογείου σαν το Μεγάλο Ταξίδι, μια αναζήτηση σοφίας και εμπειριών. Όταν τελικά αποφασίζει να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι, σχεδιάζει να κάνει παραλιακά το γύρο της Μεσογείου και να καταλήξει στη Θέουτα, απέναντι από το Γιβραλτάρ, πηγαίνοντας από τη μία Ηράκλεια Στήλη στην άλλη. Στο μεγαλοπρεπές όσο και ετερόκλητο σκηνικό της Μεσογείου, σ' ένα παράξενο συνονθύλευμα λαών, θρησκειών, γλωσσών και τοπίων, περιεργάζεται το γνώριμο όσο και το ανοίκειο αυτής της κλειστής θάλασσας. Το αποτέλεσμα είναι μια απολαυστική αφήγηση για μέρη όπως η Μαγιόρκα, η Βαρκελώνη, η Νίκαια, η Κορσική, η Σαρδηνία, η Καλαβρία, η Αλβανία, η Κωνσταντινούπολη, η Ελλάδα και το Μαρόκο, όπου συναντά και τον διάσημο Αμερικανό συγγραφέα Πολ Μπόουλς.