Εκκλησία και ελληνισμός από το 1821 εως σήμερα : ιστορική επισκόπηση - Πριντζίπας, Γεώργιος Θ., 1947- (Προσκήνιο, 2005)
Έχει τονισθεί από πολλούς η ιστορική παραδοχή, ότι η παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, ως κοινωνίας προσώπων που έχουν κοινή αναφορά στην ίδια πίστη, είναι συνυφασμένη με την παρουσία στην ιστορία και την εν γένει πορεία του ελληνικού λαού, με τον οποίο με μεγάλο ποσοστό ταυτίζεται. Η ταύτιση ξεκίνησε από την κοσμογονική συνάντηση του Χριστιανισμού, ως νέας δύναμης που μεταστοιχείωνε πνευματικά τον κόσμο, με τον Ελληνισμό, ως κοινωνίας και ως τρόπου ζωής. Από τότε η ιστορική πορεία του Ελληνισμού θα δεθεί με την Εκκλησία και, μετά την καταστροφή των Ιεροσολύμων από τους Ρωμαίους, Έλληνες θα αναλάβουν την ηγεσία της.