Η παιδεία στην αρχαιότητα : προφορικοί πολιτισμοί, Σπάρτη, οι παιδαγωγοί της Ευρώπης, Αθήνα, τα φώτα της ελληνικής παιδείας, Ρώμη - Καρζής, Θόδωρος (Δοκίμιο, ιστορία ;, 1997)
Μια μελέτη για την αξία και την θέση της παιδείας σε διάφορες περιοχές του αρχαίου γνωστού Κόσμου. Έτσι εξετάζεται η σημασία που έδιναν στην αρχαιότητα σε πόλεις όπως η Σπάρτη, η Αθήνα, η Ρώμη, για την διαπαιδαγώγηση των τέκνων τους.