Μια άλλη ματιά στον Στάλιν - Martens, Ludo (Ζητήματα σοσιαλισμού : Προβληματισμοί, 2007)
Το βιβλίο του Λ. Μάρτενς Μια άλλη ματιά στον Στάλιν είναι ένα βιβλίο για το οποίο δεν είναι εύκολο να γράψει κανείς. Κατ' αρχήν, είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί. Μέσα στο βιβλίο αυτό υπάρχει κάτι που δύσκολα το συναντά κανείς στην εποχή μας: Μια σειρά ιστορικά στοιχεία, εντελώς αναμφισβήτητα, χωρίς τα οποία είναι να απορεί κανείς πώς μπορεί να σχηματιστεί άποψη για το θέμα που το βιβλίο αφορά. Δεν είναι, όμως, το μόνο που αξίζει να προκαλέσει την απορία μας. Υπάρχει και κάτι άλλο, ίσως πολύ πιο σοβαρό. Συγκεκριμένα, το ερώτημα: Πώς μπορούσαν αυτά τα στοιχεία τα τόσο σοβαρά και τα τόσο προφανή να μένουν κρυφά ως τώρα; (. . .) (