Α' παγκόσμιος πόλεμος : στρατιωτική, διπλωματική, οικονομική και κοινωνική ιστορία 1914-1918 - Ferguson, Niall (Πόλεμος και στρατηγική, 2008)
Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος οδήγησε στο θάνατο περίπου οκτώ εκατομμύρια άνδρες και επέφερε στη μεταπολεμική Ευρώπη μια τεράστια οικονομική κρίση, ανακόπτοντας την ανάπτυξη και τη σχετική ευημερία της. Με αυτό το πραγματικό πρωτοποριακό και προκλητικό βιβλίο του ο Niall Ferguson ρωτά: «Άραγε όλες οι θυσίες που έγιναν, άξιζε τον κόπο και να γίνουν;» Με μια ιστορική ανάλυση λαμπρή, διεγερτική για τη σκέψη, ριζοσπαστική και συγχρόνως ευχάριστη στο διάβασμά της, ο συγγραφέας κατευθύνει τους προβληματισμούς του αναγνώστη σε μια σειρά θεμάτων μεγάλης βαρύτητας: Ήταν όντως αναπόφευκτος αυτός ο κατακλυσμός και αντιπροσώπευαν πράγματι οι Γερμανοί μια γνήσια απειλή για τις Δυνάμεις της Αντάντ; Έγινε στ’ αλήθεια δεκτή με κύματα λαϊκού ενθουσιασμού σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, η κήρυξη του πολέμου; Γιατί οι άνδρες-πολεμιστές εξακολούθησαν να μάχονται για 4 χρόνια και 3 μήνες, ενώ οι συνθήκες ζωής στα χαρακώματα ήταν τόσο άθλιες; Υπήρχε μήπως διάχυτος ένας «έρωτας θανάτου» που οδηγούσε τους ίδιους τους στρατιώτες στην αυτοκαταστροφή τους;