Ο Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος : μία αποτίμηση : πολιτικές, ιδεολογικές, ιστοριογραφικές προεκτάσεις - Μουρέλος, Ιωάννης Γ.; Μιχαηλίδης, Ιάκωβος Δ. (Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου ; Ελληνικά Γράμματα, 2007)
Εξήντα χρόνια μετά την έκρηξη του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, η σχετική επιστημονική έρευνα έχει πια εντατικοποιηθεί και συστηματικοποιηθεί. Η χρονική απόσταση από τα δραματικά γεγονότα, η διάθεση νέου αρχειακού υλικού στους ερευνητές, καθώς και η συνδρομή συγγενών επιστημονικών κλάδων στο συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξαν οι βασικές αιτίες της παραπάνω εξέλιξης. Στην παρούσα μελέτη, ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναλύουν τις βασικότερες συνιστώσες που οδήγησαν στην εμφύλια σύρραξη, καταγράφουν τις ενδοελληνικές, βαλκανικές και διεθνείς διαστάσεις της και αποτιμούν τη σημασία της. Ταυτόχρονα, περιγράφουν τα έως σήμερα κεκτημένα της επιστημονικής έρευνας, ενώ χαρτογραφούν τα σημεία εκείνα τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.